Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Mys Dobré naděje

Naděje umírá poslední a kde jinde pochopit význam tohoto sousloví, než právě tam, kde naděje byla to jediné, co v jistou chvíli zůstávalo?! :)

Asi všichni jsme již někdy slovní spojení „Mys Dobré Naděje“ slyšeli. Nejspíš ve škole, ale proč tomu tak bylo, si mnozí už nevzpomeneme. Střet dvou oceánů, nějaký ten objevitel, bouře, ztroskotaná loď, Afrika – to byly moje asociace k tomuto místu..., a když už se v té Africe nacházíte, proč vlastně neojuknout, co je to ve skutečnosti.

 

Cca hodinová cesta z Kapského města stojí určitě za to. Mys Dobré naděje je jen jednou z mnoha krás, které můžete vidět v celém parku – Table Mountain National Park - nelekněte se tedy, když přijedete k bráně a žádné skalisko připomínající mys neuvidíte! :D

 

Obrovská přírodní rezervace zhruba za 200 korun nabízí nejen hlavní „atrakci“ mas (za kterým sem většina turistů přijížd)í, ale i spoustu odboček z hlavní cesty, které vedou do krásných přírodních zákoutí. Potkat zde můžete spoustu živočišných druhů – nejčastěji „babůny“, ale viděli jsme i pštrosí páreček, něco jako antilopu a spoustu nedefinovatelného ptactva (můžete mít ale třeba i větší štěstí :-)). Stejně tak si užijete, pokud jste botanikové.

 

My jsme sem zajeli jen na jeden den, ale kdo by si místo chtěl užít, tzv. dosyta, ten může zvolit i možnost s přespáním, či využít místního průvodce... Jde jen o to, jak moc velcí jste turisté, a kolik toho chcete stihnout! :-)

 

Počasí bylo větrné, oceán bouřlivý a k tomu horko. Nevím, zda to jsou úplně ideální podmínky pro turistiku, když mě párkrát téměř odfouknul vítr a všechny fotky z majáku jsou rozmazané, jak jsem neudržela foťák, ale alespoň si člověk víc dokáže představit onu bouři, tenkrát před 500 lety, tedy jestli to taky není jen „legenda“. Zdá se mi, že kam člověk přijde s nějakou informací o onom místě, průvodci ho ihned vyvedou z omylu... takže těžko říci, kde leží pravda! :-)

 

Možností, jak zde strávit den je spousta. Můžete jen tak projíždět klikatícími se cestičkami, kochat se krásami pobřeží, najít si své zákoutí a udělat si piknik, prostě pozorovat místní floru a faunu, v sezóně dokonce i velryby, jít se podívat nahoru na maják, sednout si do restaurace a vychutnávat si místní speciality, nakoupit nějaké ty suvenýry a nebo se taky jít podívat na ten slavný mys! K dispozici je zde informační centrum, kde vám možná předloží ještě více možností!

 

U nás vyhrála cesta autem s cílem na Majáku a následně na Mys! U majáku totiž byla ona již zmíněná restaurace a základní pudy je prostě třeba uspokojit jako první! :D Restaurace Two Oceans není vůbec špatná, jestli zde mají ale k jídlu zástupce obou oceánů, nedokáži posoudit! :D 

Po obědě švýcarskou zubačkou na vrchol, chvíle extrémního větru s výhledem..., ani nevím, co jsem vnímala více a pak pěkně pěšky dolů. A to nee přímou cestou, ale hezky přes téměř všechny výhledy, které stezka nabízí! :-)

Dole na nás už čekal, jako ostatně všude vichr a k tomu hladoví „babůni“. Škoda jen, že všude visí cedule nekrmit, nehladit, nedotýkat se... Asi jsem byla jediná, kdo těm výstrahám o jejich nebezpečnosti nevěřil, jelikož každá moje snaha zachytit je na svou kameru, skončila odpuzujícím křikem ostatních turistů a tedy zaplašením zákeřných opiček... vlastně asi dobře, kdo ví, zda bych ještě psala tato slova, kdybych s nimi bývala navázala bližší kontakt! :D

Výhledy jsou zde přenádherné, a to nejen samotná, již zmíněná flora a fauna, ale i samotná skaliska a o ně se tříštící voda, ráj pro fotografy, ale i „pro duši“. Signál tu není žádný šlágr, takže ideální místo pro to jednoduše vypnout a kochat se! A važme si v této době takových míst! 

Od majáku na Cape of Good Hope je to zhruba 20 minut, pokud se tedy nezastavujete na každém rohu jako my! :D Tu nějaké to zvířátku, jinde výhled, nebo prostě cosi, co zaujme vaše oko a chcete mít zdokumentované pro ty, kterým se onen pohled nenaskytl.

Když dorazíte na mys, je to prostě mys.. nic víc nečekejte. Pro jistotu je zde umístěná cedule, takže to rozhodně nepřejedete a taky navíc, "cesta" sem vedoucí je slepá! :D Pokud vám počasí a zdraví dovolí, můžete si vyšlápnout i nahoru, ale je to spíš pro zdatnější turisty (a nadšence krásných výhledů), když ale fičí, rozhodně nedoporučuji! Člověk musí brát podle mého Mys Dobré nadějě s nadhledem a když už sem dorazí, vybavit si všechno, co kdy o tomto místě slyšel, pak teprve má pohled význam!

Autor: Lenka Volfová | pátek 21.2.2014 7:21 | karma článku: 9,79 | přečteno: 364x
  • Další články autora

Lenka Volfová

Ultramaratonkyně? Ne, obyčejná máma.

Něco na tom bude, že některé mámy, které se po porodu vrátily na závodiště, jsou často ještě mnohem úspěšnější než před tím. Ono tolika fázový komplexní trénink fakt asi nejlépe vymyslí právě život sám.

18.9.2022 v 7:03 | Karma: 15,30 | Přečteno: 480x | Diskuse| Ona

Lenka Volfová

Trampoty s kočárem - Zvonek

Kočárky se dnes sami houpou, složíte je jednou rukou a díky všem možným přídavným zařízením vás nezaskočí žádný přírodní živel. Zdánlivě to vypadá, jako by už žádný zlepšovák vymyslet nešlo, ale... zdání klame.

17.7.2022 v 7:18 | Karma: 13,81 | Přečteno: 560x | Diskuse| Ostatní

Lenka Volfová

Trampoty s kočárem - Pláštěnka

Člověk nemusí být zrovna obyvatel deštných pralesů, aby nejpoužívanějším příslušenstvím na kočárek byla pláštěnka.

27.6.2022 v 6:24 | Karma: 13,46 | Přečteno: 509x | Diskuse| Ona

Lenka Volfová

Trampoty s kočárem - Přechod pro chodce

Nepůjdu zrovna příkladem, když napíšu, že krom dopravního hřiště na základní škole a autoškoly, je to vlastně až teď, s kočárkem, kdy jsem začala vnímat přechody pro chodce.

12.6.2022 v 7:01 | Karma: 14,71 | Přečteno: 641x | Diskuse| Ona

Lenka Volfová

Trampoty s kočárem – Řvoucí 26

Jestli chcete trénovat vlastní odolnost a trpělivost, nebo posílit účinky antikoncepce, dejte vědět. Jednou za čas jezdím tramvají - 26 a nabízím zdarma oba programy.

29.5.2022 v 7:36 | Karma: 16,81 | Přečteno: 759x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Koalici rozdělují výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu

23. dubna 2024  14:33,  aktualizováno  17:40

Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí přibývají s blížícími se volbami, ale i kvůli tomu, že...

Británie uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, oznámil premiér

23. dubna 2024  16:56,  aktualizováno  17:29

Britská vláda uvede zbrojní průmysl do válečného režimu, uvedl v úterý britský premiér Rishi Sunak...

Herečky ze Zlaté labutě vydražily rekvizity ze seriálu pro děti z dětských domovů

23. dubna 2024

Seriál Zlatá labuť se blíží do finále, a proto TV Nova uspořádala v sobotu charitativní akci v Art...

Hrozí nový Černobyl. Centrum Střední Asie mohou zamořit radioaktivní kaly

23. dubna 2024  16:52

Nestabilní odkaliště vzniklá v Kyrgyzstánu po těžbě uranové rudy v dobách Sovětského svazu hrozí...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 72
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 724x
Ráda bych se nějak vystihla, ale jsem zastánce hesla, že člověk není slovo, a proto je těžké ho jimi popsat. Takže kdo mě nepozná osobně, stejně neví. :)