Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

V&A Waterfront - lákadlo nejen pro líné turisty :-)

Nečekaný pozdnější přílet trochu zkomplikoval plány. Souhra počasí a lidského faktoru nám moc do noty nehrála... Jak místní říkají „stůl měl na sobě ubrus“ a to slušně zdobený a navíc vítr byl i o 1000 metrů níže tak silný, že lanovka na Stolovou horu byla zavřena. Změna je život, takže první „výlet“ směřoval do přístaviště V&A Waterfront. Neuvěřitelné... Po dvou dnech v Johannesburgu zde člověk může jen tak jít po ulici, nikdo na něj zvláštně nekouká, nemá tu pocit strachu a navíc, je na co se dívat. Téměř zázrak, co udělají dvě hodiny letu! :-)

Zdálky a vlastně i ze vzduchu vypadá přístav dost technicky a pomyšlení na procházku moc nepřipadá v úmysl. Stačí si ale koupit nějakého průvodce a ihned zjistíte, že je to omyl a vydáte se tam. Pokud není zrovna ideální počasí pro Stolovou horu a nebo nepatříte mezi turisty "chodce", pak je to cíl právě pro vás!

Už příchod k obrovskému přístavišti hraje barvami a zajímavostmi. Na jedné straně čtvrť bohatých s jachtami u domu, na druhé straně industriální stará část, jejíž dominantou je cosi jako historický maják s hodinami. Projdete po malém, ne zrovna jistě vypadajícím mostu (při pohledu z něj zrovna rozřezávali jednu z takových těch obrovských lodí, co se vidí jen v oceánu :-), nezapomenutelný pohled, všechno ručně, jak z čb filmu z 18. století) a jste v přístavním ráji.

Je pravdou, že zevnitř přístav působí spíš „turisticky“ než funkčně, ale věřte, že líbit se vám tu bude. Mísící se vůně lnoucí se z restaurací s občasným závanem puchu z ryb; venkovní restaurace a kavárny, hotely, obchodní centrum, lodě, vlnolamy, obrovské kolo, market či obří akvárium, ale i zbloudilého rybáře. Nechybí tu prostě nic (i když nejsem žádný odborník na přístavy :)).

 

Bylo zrovna po poledni, takže jsem si to namířili k první lákavě vypadající restauraci – na výběr jich je zde opravdu nesčetně, ale za tuhle dávám ruku do ohně - MONDIALL je jméno její (http://www.mondiall.co.za/index.php/gallery).

Menu, které poskytuje informace o roku a místu vzniku nabízených pokrmů, velmi ochotná obsluha, výhled na Stolovou horu, pěkný, čistý interiér a jídlo, jak se patří. Když už píšou, kde se co vzalo, byla by ostuda ony recepty odfláknout tzv. po africku. :D Takže se nemusíte bát si dát ani japonský ramen, stylově servírovaný v ručně dělané misce s hůlkami, ale ani waldorfský salát, cheeseburger nebo mexický tacos... jsem přesvědčena, že každý si vybere a když ne zde, za rohem určitě! :-)

 

Po obědě následovala obchůzka celého přístavu, nezdá se to, ale zase tak malý není. Těžko popisovat, co všechno zde můžete vidět... "Památky" jako takové tu nenajdete, za to na načerpání přímořské atmosféry je to pro začátek top! Pouliční umělci, ruch přístavu, mnohost vůní a chutí, pestrý sortiment malých obchůdků s tradičními africkými výrobky, pohled na oceán – vše v jednom! Na konec jsme vlezli i na to obrovské kolo, co lákalo všechny turisty a koukli se na vše ještě tak trochu z nadhledu..., pokud trpíte závratěmi, nebuďte smutní, zas tak o moc nepřijdete! :-)

 

Parné počasí nás donutilo navštívit Waterfront Craft a následně i Art Market. I když nemáte hlad ani v nejmenším a netoužíte po zmrzlině či chladivém nápoji, věřte, že vstupem do tohoto uzavřeného gastroměstečka se to změní. Domácí zmrzlina, freshe, sušené ovoce, pečivo, sladkosti, olivy... Jen silní odolají! Na umění moc nejsem a tak Art Market zůstal nepolíben mým finančním příspěvkem, nicméně ze kouknutí to stálo!

 

Poslední velkou atrakcí v přístavu je Two Oceans Aquarium. V půl šesté tam ale nechoďte! Zavírají v celou a těch 300 druhů živočichů si zaslouží delší pozornost. Takže konec prohlídky... ono totiž celý přístav, jako by úderem šesté zaspal, tedy až na restaurace!

 

Při cestě zpět nás čekalo ještě další štěstí v neštěstí... Viděli jsme sice prezidenta a celou přehlídku všech vojenských oddílů Afriky (nejspíš), ale zase se naše cesta na hotel z půl hodiny prodloužila na hodinu a půl. A to nejen proto, že by člověk byl zvědavý, jako že já jsem a chtěla jsem prostě všechno vidět, až jsem nakonec vlastně neviděla téměř nic :D, ale i proto, že se na zhruba 4 hodiny zastavilo celé město, zablokovalo se, všude jen policisté, ozbrojenci (kterým jsem se vyhybala obloukem - ty jejich zbraně, brrr) a zátarasy a to šel velevážený prezident Zuma jen otvírat nějaké muzeum či co to bylo. U nás to takto nevypadalo ani když přijel Obama, holt asi uznávají autority! :D Ti co se nenacpali k zátarasám, aby viděli, sledovali přímý přenos kdekoliv se dalo... zejména místní trafikáři využili příležitost, stejně jako místní lůza, která sice netoužila po prezidentovi, ale značná koncentrace lidí jim přinesla vidinu nějakého toho randu do kapsy (i my jim neodolali :D). 

Tak trochu nepředvídatelný den byl zakončen luxusní večeří v „luxusním“ stylu! Kdo má rád asijskou kuchyni (thajskou, japonskou, čínskou) vyražte do Haiku. Tapas styl podávání jídla vás dožene k tomu, ochutnat vlastně vše a zjistit, co se za těmi podivnými názvy skrývá. Objednat si ale samozřejmě můžete třeba jen klasické sushi (podle číšníka „šuši“), Dim Sum (v páře vařené knedlíčky s náplní), nudle nebo pekinskou kachnu, a dobré tady mají vlastně vše! :-)

Autor: Lenka Volfová | středa 19.2.2014 7:29 | karma článku: 6,35 | přečteno: 215x
  • Další články autora

Lenka Volfová

Ultramaratonkyně? Ne, obyčejná máma.

Něco na tom bude, že některé mámy, které se po porodu vrátily na závodiště, jsou často ještě mnohem úspěšnější než před tím. Ono tolika fázový komplexní trénink fakt asi nejlépe vymyslí právě život sám.

18.9.2022 v 7:03 | Karma: 15,30 | Přečteno: 480x | Diskuse| Ona

Lenka Volfová

Trampoty s kočárem - Zvonek

Kočárky se dnes sami houpou, složíte je jednou rukou a díky všem možným přídavným zařízením vás nezaskočí žádný přírodní živel. Zdánlivě to vypadá, jako by už žádný zlepšovák vymyslet nešlo, ale... zdání klame.

17.7.2022 v 7:18 | Karma: 13,81 | Přečteno: 560x | Diskuse| Ostatní

Lenka Volfová

Trampoty s kočárem - Pláštěnka

Člověk nemusí být zrovna obyvatel deštných pralesů, aby nejpoužívanějším příslušenstvím na kočárek byla pláštěnka.

27.6.2022 v 6:24 | Karma: 13,46 | Přečteno: 509x | Diskuse| Ona

Lenka Volfová

Trampoty s kočárem - Přechod pro chodce

Nepůjdu zrovna příkladem, když napíšu, že krom dopravního hřiště na základní škole a autoškoly, je to vlastně až teď, s kočárkem, kdy jsem začala vnímat přechody pro chodce.

12.6.2022 v 7:01 | Karma: 14,71 | Přečteno: 641x | Diskuse| Ona

Lenka Volfová

Trampoty s kočárem – Řvoucí 26

Jestli chcete trénovat vlastní odolnost a trpělivost, nebo posílit účinky antikoncepce, dejte vědět. Jednou za čas jezdím tramvají - 26 a nabízím zdarma oba programy.

29.5.2022 v 7:36 | Karma: 16,81 | Přečteno: 759x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Policie zadržela mladíka, který v tachovské škole vyhrožoval nožem

23. dubna 2024  15:03

Policisté zadrželi ve škole v Tachově mladého muže, který nožem vyhrožoval dvěma lidem. Při...

Ředitelem Vojenského zpravodajství by mohl být Bartovský, nahradí Berouna

23. dubna 2024  13:28,  aktualizováno  14:59

Novým ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ) by mohl být Petr Bartovský. Kandidáta dnes na...

Nevěřte lžím a pomluvám, obhajuje Babiš neúčast na jednání o důchodech

23. dubna 2024  14:49,  aktualizováno  14:58

Poslanec a šéf ANO Andrej Babiš na svém účtu na sociální síti X zveřejnil video, ve kterém...

Ferimu za mřížemi nebezpečí nehrozí, jako právník bude populární, míní bývalý vězeň

23. dubna 2024  14:58

V pondělí odvolací soud potvrdil tříletý trest pro Dominika Feriho. Exposlance uznal vinným v...

  • Počet článků 72
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 724x
Ráda bych se nějak vystihla, ale jsem zastánce hesla, že člověk není slovo, a proto je těžké ho jimi popsat. Takže kdo mě nepozná osobně, stejně neví. :)